Majonez z awokado
Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
200 ml
2 dojrzałe awokado
4 1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
1 łyżeczka cukru
szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Awokado obieramy. Miąższ z awokado i pozostałe składniki blendujemy, aż uzyskamy gładką, kremową masę. Doprawiamy solą i granulowanym czosnkiem.
Trzymamy w lodówce do 4-5 dni. Po wyjęciu z lodówki dokładnie mieszamy.
Wskazówki i uwagi:
1 łyżeczka: 24 kcal; białko: 0,14 g; tłuszcze: 2,4 g; węglowodany: 0,7 g, błonnik: 0,5 g; żelazo: 0,04 mg; wapń: 0,9 mg; cynk: 0,045 mg
Twoje zapiski: