puszka.pl - pysznie!

Majonez z awokado

Zielona alternatywa dla majonezu, do burgerów idealna.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 200 ml

2 dojrzałe awokado
4 1/2 łyżki octu ryżowego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy np. Dijon
1 łyżeczka cukru
szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól do smaku

Przygotowanie:

Awokado obieramy. Miąższ z awokado i pozostałe składniki blendujemy, aż uzyskamy gładką, kremową masę. Doprawiamy solą i granulowanym czosnkiem.

Trzymamy w lodówce do 4-5 dni. Po wyjęciu z lodówki dokładnie mieszamy.

Wskazówki i uwagi:

1 łyżeczka: 24 kcal; białko: 0,14 g; tłuszcze: 2,4 g; węglowodany: 0,7 g, błonnik: 0,5 g; żelazo: 0,04 mg; wapń: 0,9 mg; cynk: 0,045 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: 2013-10-13 03:30:05.64
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/weganski-majonez-z-awokado/

Twoje zapiski: