puszka.pl - pysznie!

Sos cebulowy orientalny (do słoików)

Uzależniający, gęsty, kremowy, lekko słodkawy sos. Świetny do ryżu, warzyw, naleśników, kanapek oraz sam, prosto ze słoiczka. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Doskonale łączy się z potrawami pikantnymi i... masłem orzechowym ;-).


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4 słoiczki 200 ml + 1 słoik 385 ml

1,5 kg cebuli
300 g gruszek (2 średnie szt.)
300 g obranego banana
5 ząbków czosnku
20 g korzenia imbiru (kawałek wielkości kciuka)
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki soku z cytryny
100 g octu jabłkowego
30 g oleju sezamowego

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i imbir posiekać. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć czosnek i imbir. Dorzucić cebulę, wymieszać i smażyć na małym ogniu, aż się zeszkli.

Obrać gruszki, pokroić w drobną kostkę. Banana pokroić w plasterki.

Zawartość patelni przerzucić do blendera kielichowego, dodać banana i gruszki, sól, sok z cytryny, zmiksować na gładko.
Przełożyć masę do garnka, dodać ocet, zagotować, mieszając. Dusić 20 min na małym ogniu. Przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Pasteryzować 25 min. Podczas pasteryzacji garnek powinien być przykryty pokrywką.
Nadesłał(a) martina, dnia: Oct 7, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: