puszka.pl - pysznie!

Jesienna zupa gulaszowa

Rozgrzewająca wegańska, jesienna zupa, przypominająca smakiem zupę gulaszową. Bardzo smaczna i pożywna.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1-2 łyżki oleju
cebula
marchew
korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
4-5 ziemniaki
2 papryki czerwone
5-6 pomidorów
przyprawy: sól, mielony pieprz, mielona słodka papryka, oregano, majeranek, ew. inne przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Do garnka wlać olej, dodać obrane, umyte i pokrojone warzywa: cebulę, pietruszkę, marchew i seler. Dusić. W tym czasie obrać, pokroić ziemniaki - wrzucić do garnka. Dolać wody, aby przykryła ziemniaki. Na koniec, gdy ziemniaki będą miękkie, dodać pokrojoną paprykę oraz pomidory. Zagotować, doprawić do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Zupę gotuje się szybko, bo w czasie duszenia jednych warzyw myjemy, obieramy i kroimy kolejne warzywa. Ja używam olej z pestek winogron - jest bezzapachowy i bezsmakowy, nie zmienia smaku warzyw. Proporcje i ilość wody można oczywiście zmieniać w zależności od upodobań. Życzę smacznego :)
Nadesłał(a) Dana, dnia: Oct 6, 2013
Źródło/autor przepisu: modyfikacja przepisu na gulasz z ziemniaków

Twoje zapiski: