Kaszę prażymy w rondlu, często mieszając, aż zmieni odcień na jaśniejszy. Zalewamy wrzątkiem, odlewamy brudną wodę, czynność powtarzamy. Teraz kaszę zalewamy 1,5 szklanką wrzątku, solimy i pod pokrywką gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy na bok (ciągle przykrytą) na ok. 15 minut*.
Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy przez 3-4 minuty (można na parze). Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli
Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni.
Kiedy cebula będzie usmażona dodajemy do niej kaszę (powinna być sypka), brokuły oraz pestki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.
Wskazówki i uwagi:
* Garnek z podgotowaną kaszą można też wrzucić do ciepłego piekarnika (ok. 50 stopni), wtedy kasza szybciej "dojdzie".
Nadesłał(a) majczi,
dnia: 2013-10-06 11:57:13.498
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.