puszka.pl - pysznie!

Kasza jaglana z brokułem

Banalny przepis, ale jak ktoś jeszcze nie próbował, to polecam. Wszystko tu robimy "w międzyczasie", dlatego obiad będzie gotowy w 20 minut.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dwie-trzy porcje

2 cebule
brokuł
3-4 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
pestki dyni i słonecznika (ok. łyżki)
odrobina oleju
2 łyzki płatków drożdżowych (niekoniecznie)
sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę prażymy w rondlu, często mieszając, aż zmieni odcień na jaśniejszy. Zalewamy wrzątkiem, odlewamy brudną wodę, czynność powtarzamy. Teraz kaszę zalewamy 1,5 szklanką wrzątku, solimy i pod pokrywką gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy na bok (ciągle przykrytą) na ok. 15 minut*.

Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Brokuła dzielimy na cząstki i gotujemy przez 3-4 minuty (można na parze). Czosnek siekamy drobno i dodajemy do cebuli

Pestki słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni.

Kiedy cebula będzie usmażona dodajemy do niej kaszę (powinna być sypka), brokuły oraz pestki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdżowymi.

Wskazówki i uwagi:

* Garnek z podgotowaną kaszą można też wrzucić do ciepłego piekarnika (ok. 50 stopni), wtedy kasza szybciej "dojdzie".
Nadesłał(a) majczi, dnia: Oct 6, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: