puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z adzuki


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6 kotletów

1 szklanka fasolki adzuki (namaczanej przez noc)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki płatków owianych
2 łyżki bułki tartej
1-2 łyżki czarnego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Fasolkę adzuki gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
2. Cebulę podsmażamy na dosłownie kropli oliwy, w tym czasie wyciskamy przez praskę czosnek.
3. Ugotowaną fasolkę łączymy z cebulką, czosnkiem, pieprzem, sosem sojowym oraz oliwą i miksujemy wszystko blenderem. Konsystencja nie powinna być zbyt rzadka.
4. Do powstałej masy dodajemy płatki owsiane i bułkę tartą. Całość mieszamy i formujemy kotleciki, które wykładamy na papierze do pieczenia.
5. Kotleciki pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20-30 min. w 200 st. C, wyjmujemy płaską drewnianą łyżką.
Nadesłał(a) mniumniu, dnia: Sep 21, 2013
Źródło/autor przepisu: http://mniumniu.blogspot.com/

Twoje zapiski: