Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
składniki na mąkę, w dowolnych proporcjach, w sumie około 250-300 g:
- kasza jaglana
- płatki owsiane
- amarantus ekspandowany
- słonecznik
- siemię lniane
- otręby orkiszowe
zamiast cukru: sok ze słodkich owoców lub daktyle rozpuszczone w wodzie, ew. stewia, syrop z agawy, ksylitol - u mnie sok ananasowo-bananowy
1 op. proszku do pieczenia
250 ml wody (chyba że, jak ja, użyliście płynu do słodzenia - wtedy najprawdopodobniej nie trzeba dodawać więcej)
olej, u mnie kokosowy
+ dodatki wedle uznania - owoce, syrop z agawy, kokosowa bita śmietana, jakiś krem
Przygotowanie:
Składniki na mąkę mielimy w młynku. Łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy naszą substancję słodzącą i wodę (jeśli nie użyliśmy do słodzenia jakiegoś płynu) oraz olej. Mieszamy, przelewamy do formy i pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 160 stopni, trzeba pilnować żeby się nie spaliło pod koniec.
Wskazówki i uwagi:
Ja zrobiłam sam placek, a potem zjadłam kawałek na ciepło ze świeżymi owocami i polane syropem z agawy. Jak już przestygnie, można położyć kokosową bitą śmietanę, owoce, jakiś krem.
Twoje zapiski: