puszka.pl - pysznie!

Ciasto dyniowe

Mleko kokosowe i dynię zazwyczaj łączymy w przypadku zupy. W tym przepisie są to składniki ciasta.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

ciasto:
500 g upieczonej dyni bez skóry (w sumie potrzebujemy 1,5 kg - dynia jest też dodawana do wierzchniej warstwy!)
2 szklanki mąki (1 pszenna, 1 pełnoziarnista)
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mleka roślinnego
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju

wierzch:
1 kg upieczonej dyni bez skóry
2 puszki zimnego mleka kokosowego (2x400 ml)
2 łyżki cukru pudru (lub ciut więcej, trzeba próbować)
+ posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:

Dynię (500 g) blendujemy na gładką masę. Składniki na ciasto łączymy, dodajemy dynię i umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy. Pieczemy w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Pozostałą dynię również blendujemy na gładką masę. Mleko kokosowe (tylko stałą część) ubijamy w mikserze, aż będzie sztywne. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do mleka cukier puder i masę z dyni - cały czas miksując (na najmniejszych obrotach).

Upieczony spód można ściąć na płasko, ale nie jest to konieczne, chyba że bardzo dziwnie wyrósł :)
Na ostudzone ciasto przekładamy masę, posypujemy orzechami włoskimi i umieszczamy w lodówce na całą noc.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-09-13 08:40:02.585
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/09/ciasto-dyniowe.html

Twoje zapiski: