puszka.pl - pysznie!

Ciacha owsiane z bakaliami w kilku wersjach smakowych


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 szkl. płatków owsianych
5 łyżek miodu/ słodu (np. jęczmiennego)
1/3 szkl. oleju
3/4 szkl. wody
1/2 szkl. rodzynek
1/2 szkl. posiekanych orzechów
+ ew. olej do wysmarowania blachy

dodatki typu:
- kakao
- imbir + goździki mielone + cynamon
- wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Zmiksować miód/słód, olej i wodę, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić na 10 min.

Podzielić na kilka części potencjalnie zorientowanych na różne posmaki (kakao, korzenny, kokosowy albo co tam jeszcze chcecie), wmieszać odpowiednie dodatki. Na wysmarowaną tłuszczem blachę nakładać masę za pomocą łyżki stołowej. Piec około 25-30 min. (albo do lekkiego zbrązowienia) w temp. 180 st.C.

Wskazówki i uwagi:

Dla nie jedzących miodu można go zastąpić słodem jęczmiennym.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia makrobiotyczna" z modyfikacjami

Twoje zapiski: