puszka.pl - pysznie!

Tofurnik cytrynowo-limonkowy

Nikt nie pozna, że to sernik z tofu :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8

1 opakowanie wegańskich herbatników (ok. 150 g)
1/3 kostki wegańskiej margaryny
4 opakowania tofu naturalnego o wadze 180 g
1 cytryna
1 limonka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Kawałkiem margaryny smarujemy tortownicę. W rondelku rozpuszczamy margarynę, herbatniki miksujemy w blenderze, a następnie mieszamy ze stopioną margaryną.

Wykładamy spód tortownicy i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie podpiekamy spód w piekarniku, przez ok. 10-15 minut.

W tym czasie dokładnie szorujemy cytrynę i limonki, a następnie polewamy je wrzątkiem. Cytrynę ścieramy na tarce o małych oczkach, to samo robimy z limonką. Z cytryny i limonki wyciskamy sok.

Tofu miksujemy w blenderze na bardzo gładką masę. Najlepiej jest miksować każdą kostkę pojedynczo i przekładać do miski. Dodajemy sok z cytryny i limonki, a także wcześniej startą skórkę oraz cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i przekładamy na podpieczony spód. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Nadesłał(a) Nula, dnia: Sep 3, 2013
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/09/cytrynowo-limonkowy-tofurnik.html

Twoje zapiski: