puszka.pl - pysznie!

Wrap z tempehem i jarmużem (wegański, bezglutenowy)

Wrapy to dobry pomysł na imprezę, a także na lunch do pracy czy na wycieczkę. Smakuje i na zimno i na ciepło, choć w tym pierwszym wydaniu 'naleśnik' zwykle robi się dosyć suchy, ale wystarczy chwila w mikrofalówce lub podgrzanie na patelni z odrobiną wody, by to zmienić.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 6

placki:
6 łyżek mielonego siemienia lnianego
7-8 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki wody/soku warzywnego
sól
nadzienie:
Tutaj pełna dowolność, więc podaję przykładowy skład ;)

- kostka tempehu
- kilka liści jarmużu
- 2 pomidory
- kukurydza
- czerwona cebula
- przyprawy
- sos

Przygotowanie:

Składniki na placki mieszamy, ugniatamy i dzielimy na kawałki.
Każdy kawałek rozprasowujemy na pożądany kształt i krótko smażymy (najlepiej na suchej patelni) z dwóch stron. Jeśli wychodzą zbyt kruche, kombinujemy ze składnikami lub z temperaturą i czasem smażenia.

Tempeh kroimy na niewielkie kawałki i podsmażamy na patelni z ulubionymi przyprawami (polecam na ostro). Jarmuż możemy dać surowy lub uduszony.

Wskazówki i uwagi:

Wrapy nadziewamy najlepiej zaraz po usmażeniu (łatwiej się to robi we dwójkę)
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: Sep 2, 2013
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowany przepis z http://www.sparkrecipes.com/

Twoje zapiski: