puszka.pl - pysznie!

Zupa ze świeżych ogórków z ryżem

Byłam sceptycznie nastawiona do zielonych ogórków na ciepło, ale naprawdę warto spróbować, bo zaskakuje pozytywnie. Trochę jak zwykła ogórkowa, ale sezonowa i bez kwaśnego posmaku ;). Częstowałam kilka osób i wszystkim bardzo smakowała, mi oczywiście też :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 2 litry zupy

1,5 l bulionu lub z kostki

4-5 dużych ogórków gruntowych
marchewka
ew. pietruszka i seler, jeśli lubimy je w zupie
4-5 łyżek ryżu
koperek
łyżka tymianku suszonego
sól i pieprz

łyżka oleju lub masła (w wersji niewegańskiej)
śmietana wegańska lub zwykła (jw.)
ew. odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:

Marchewkę i ewentualnie pietruszkę i seler kroimy w kostkę lub w słupki i gotujemy bulion. Do gotowego wrzucamy ryż i gotujemy go do miękkości (około 12 minut).

Ogórki obieramy i kroimy w pół-plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy ogórki i tymianek i dusimy przez 15 minut na małym ogniu.

Uduszone ogórki dodajemy do gorącego wywaru z ryżem, zagotowujemy. Zabielamy śmietaną rozrobioną z odrobiną zupy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Można dodać parę kropli soku z cytryny. Podajemy.

Wskazówki i uwagi:

Z ogórków można usunąć pestki po przekrojeniu ich na pół. Ja tego nie zrobiłam, jakoś mi one nie przeszkadzały w zupie.
Nadesłał(a) majczi, dnia: 2013-08-30 20:20:21.022
Źródło/autor przepisu: sąsiadka mojej mamy - p. Krysia

Twoje zapiski: