na 1 bochenek: 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
1/2 szklanki mąki owsianej (można zmielić w blenderze płatki)
1 szklanka razowej mąki, np.: orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 szklanki gęstego, naturalnego jogurtu
1/4 szklanki oleju
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
1 szklanka jagód
skórka otarta z jednej cytryny najlepiej ekologicznej, niewoskowanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy keksówkę o wymiarach ok. 10 x 25 cm. jeżeli trzeba natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
Jagody myjemy, osuszamy, delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną.
W misce mieszamy mąki, płatki owsiane, proszek i sodę oraz cukier. W drugiej ubijamy trzepaczką jajka, dodajemy olej, skórkę cytrynową i jogurt, dobrze mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy jagody, wszystko delikatnie mieszamy aż dobrze się połączy.
Masę przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 50 minut aż do suchego patyczka. Studzimy w formie. Polecam!