puszka.pl - pysznie!

Risotto zapiekane na meksykańską nutę


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

ryż 200 g
papryka czerwona 1 szt.
pieczarki 200 g
cebula
brokuła 1/3
czerwona fasola z puszki
kukurydzy łyżek kilka

bulion (kostka warzywna + woda ok. 1l)
koncentrat pomidorowy 2 duże łychy
sól
masła łyżka
natki odrobina
cytryny plaster
papryka ostra
papryka słodka
prowansalskie zioła
odrobina sera żółtego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do ok.200 stopni. Smarujemy naczynie żaroodporne, wsypujemy ryż, zalewamy ok. 0,5l bulionu warzywnego i dodajemy koncentrat, mieszamy i wstawiamy na pieczenie.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy pokrojoną paprykę, pieczarki i cebulkę, solimy nieco.
Zaglądamy do piekarnika, mieszamy ryż, wrzucamy brokuła, dolewamy część pozostałego bulionu uzupełniając płyn.
Kiedy warzywa na patelni zmiękną, dodajemy jeszcze fasolkę i kukurydzę.
Zaglądamy, mieszamy, dodajemy łyżkę masła oraz natkę, podlewamy.
Patelnię przyprawiamy na ostro z powiewem Prowansji, wyłączamy.
Na ryż al dente wrzucamy zawartość patelni, wyrównujemy ładnie, podlewamy resztką bulionu.
Przypiekamy niecałe 10 minut, wyłączamy piekarnik, kładziemy ser i czekamy aż się roztopi. Smacznego.

Wskazówki i uwagi:

Czasochłonna kombinacja na kulinarną wenę, bardzo sycące!
Nadesłał(a) pixi, dnia: 2013-08-15 22:30:19.413
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: