200 g białego ryżu
750 g pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka i koperek (mogą być mrożone)
odrobina oleju
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i, jeśli ktoś chce, pozbawić pestek.
Cebule pokroić i poddusić chwilkę w niewielkiej ilości wody żeby była w miarę miękka. Cebulę i pomidory zmiksować, dodać czosnek, pietruszkę oraz koperek i chwilkę znowu miksować.
Odrobinę oleju rozgrzać w garnku i wlać warzywną masę. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Wlać 2 szklanki wody i zagotować. Wsypać umyty ryż i gotować ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Gotowe :)
Wskazówki i uwagi:
Najlepsze pomidory będą takie, które kupimy podczas sezonu na nie :)
Nadesłał(a) OpenWorld,
dnia: 2013-08-12 16:07:01.63
Źródło/autor przepisu: na bazie http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/risotto-pomidorowe-3