puszka.pl - pysznie!

Sos majonezowy z kaszy jaglanej

Pyszny i zdrowy majonez z kaszy jaglanej. Stanowi świetną bazę do innych białych sosów: czosnkowego, beszamelu. Pasuje na kanapki, do sałatek, a także jako dip.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 200 ml, około 14 łyżek

1/4 szklanki kaszy jaglanej + 3/4 szklanki wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka nerkowców (lub migdałów bez skórki)
2 łyżeczki octu ryżowego
1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1/4 szklanki + 3-5 łyżek gorącej wody*
sól
pieprz
cukier

* to, ile łyżek wody dodamy, zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać; pamiętajcie, że sos po wystygnięciu trochę zgęstnieje

Przygotowanie:

Gotujemy 1/4 szklanki kaszy jaglanej zalewając ją około 3/4 szklanki wody. Często mieszamy i dolewamy więcej wody, jeśli zajdzie taka potrzeba. Czas gotowania to około 15-20 minut.

Do ugotowanej jaglanki dodajemy olej, nerkowce, ocet, sok z cytryny, czosnek, paprykę i gorącą wodę. To, ile wody dodamy, zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Polecam dolewać stopniowo. Blenderujemy wszystko cierpliwie aż uzyskamy idealnie gładką masę. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem.

Odstawiamy i czekamy, aż wystygnie. Sprawdzamy konsystencję, ewentualnie dolewamy wody i doprawiamy według uznania.

Wskazówki i uwagi:

1 łyżka:
43 kcal
białko: 0,5 g; tłuszcze: 3,4 g; węglowodany: 2,6 g, błonnik: 0,14 g;
żelazo: 0,14 mg; wapń: 0,7 mg; cynk: 0,1 mg
Nadesłał(a) readeat, dnia: Aug 12, 2013
Źródło/autor przepisu: http://readeat.pl/sos-majonezowy-z-kaszy-jaglanej/

Twoje zapiski: