puszka.pl - pysznie!

Bób smażony po prostu, bez obgotowywania

Bób smażony... smażony po prostu - sprytny sposób, odkrycie sezonu!!!! :D Czemu się tak jaram? Bo wreszcie posłuchałam intuicji i spróbowałam usmażyć go bez wcześniejszego gotowania. Sprawdziło się znakomicie! W dodatku bób wychodzi przepiękny, bardziej zielony :D Nigdy więcej obgotowywania! Uwielbiam upraszczać :) Uwielbiam, kiedy jest mniej pracy :D


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

bób swieży, jeszcze zielony, 1/2 kg
olej do smażenia, 1-2 łyżki
sól
ew. inne przyprawy, np. czosnek lub świeże zioła (rozmaryn, estragon, oregano), chili, curry, przyprawa 5 smaków, kumin mielony, kminek...

Przygotowanie:

Bób myjemy, NIE gotujemy - nie trzeba! :)

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy bób i smażymy aż się ładnie zrumieni - trwa to odrobinę dłużej niż w przypadku bobu gotowanego, powiedzmy 5 min., może z kawałkiem. Doprawiamy pod koniec. Jeśli dodajemy zioła, również dodajemy je pod koniec - na tyle, żeby zdążyły podzielić się aromatem, ale żeby się nie przypaliły.

Wskazówki i uwagi:

Nie ma się co martwić, że bób bez obgotowania będzie w środku "surowy". Po pierwsze dosmaży się, spokojna głowa :) Po drugie bób można jeść również na surowo, tak samo jak zielony groszek - podobno np. we Włoszech tak się go jada...

Bób można zrobić samą solą i ew. pieprzem, a można w ten sposób zrobić bób z dowolnego innego pracochłonnego ;) przepisu, np.:
* bób smażony z rozmarynem
* bób według doctora - smażony z curry
* bób po rzymsku
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Aug 2, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: