puszka.pl - pysznie!

Wegańska domowa chałwa

Moja pierwsza domowa chałwa, która nie do końca wyszła, ale to przez ten pierwszy raz. Przesadziłam z syropem z agawy, dałam 1/2 szklanki, czyli stanowczo za dużo. Przez to chałwa jest mokra i plastyczna, nie jest sucha jak ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Jednak jest równie pyszna, a nawet lepsza, ta miękkość może się podobać i mnie się podoba.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g sezamu
syrop z agawy - ok. 1/3 szklanki*
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao lub migdały blanszowane lub nerkowce lub olejek migdałowy

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni. Należy uważać, żeby go nie spalić. Odkładamy do przestudzenia.

Gdy sezam wystygnie mielimy go w młynku do kawy. Dodajemy syrop z agawy i dokładnie mieszamy. Proponuję dodawać po łyżce syropu, mieszać i próbować. Wystarczy taka ilość, aby chałwa była tylko lekko słodka.

Można dodać migdały lub inne orzechy, a najlepiej jest zrobić kilka wersji smakowych. Jeżeli decydujemy się na wersję za kakao, dodajemy 1 łyżeczkę.

Powstałą masę umieszczamy w silikonowych foremkach i wkładamy na noc do lodówki.

Wskazówki i uwagi:

Następnym razem dam dużo mniej syropu.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-08-04 22:41:16.413
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/08/weganska-domowa-chawa.html

Twoje zapiski: