Rodzaj diety: wegańska
		
	
		
			Składniki:
			
			
	
			ciasto:
0,5 kg mąki pszennej razowej
0,5 paczki drożdży
olej
duża szczypta soli
nadzienie:
0,5 kg kapusty kiszonej
1 marchew
kilka pieczarek
kilka grzybów suszonych
3 cebule
0,5 pora
olej
sól
inne przyprawy
		 
		
	 
	
	
		Przygotowanie: 
			
		
		Z mąki, rozpuszczonych w letniej wodzie drożdży, oleju, soli i wody zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Kapustę odcisnąć z wody i ugotować do miękkości w małej ilości wody ze startą marchewką i grzybami suszonymi
posiekanego pora, cebule i pieczarki udusić na niewielkiej ilości oleju. wszystkie składniki ostudzić.
przegnieść krótko ciasto. utworzyć płaski placek w tortownicy. utworzyć rant wysokości około 5 cm. na pokłuty widelcem środek położyć ugotowaną i odciśniętą z wody kapustę kiszoną zposiekanymi grzybami, na to uduszone pieczarki z cebulą i porem. zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia. piec w temp. ok. 200 st. C do lekkiego zezłocenia ciasta. dac wystygnąć w piecyku.
spożywać na gorąco lub zimno
	 
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
	
		Twoje zapiski: