puszka.pl - pysznie!

Czekoladowa polewa deserowa, błyszcząca i aksamitna

Aksamitna i błyszcząca polewa czekoladowa deserowa (półsłodka). Idealna do oblania ciasta, naleśników, deseru. Szybka, tania i prosta. Do tego bez margaryny, masła i żelatyny (jak to bywa w przypadku polew tego typu) ;-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

20 g oleju rzepakowego (rafinowanego)
20 g cukru
15 g ciemnego kakao (z karobem się nie uda)
3 (do polania ciasta) lub 5 (do deserów, naleśników itd.) łyżek wody
5 kropel spirytusu (*)

Przygotowanie:

Do oleju dodać cukier, kakao, wodę, spirytus, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Cały czas mieszając, zagotować (na małym ogniu). Gotować jeszcze przez chwilkę, nie przerywając mieszania.

Wskazówki i uwagi:

(*) Odrobinkę spirytusu najlepiej wlać do kieliszka, a potem zanurzać w nim nóż i odmierzać krople.
Nadesłał(a) martina, dnia: 2013-07-30 20:39:31.599
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: