Delikatnie słodkie, migdałowe ciasto, chrupiące i winne migdałowo-jabłkowe nadzienie stworzyły bardzo smaczną kompozycję. I nawet dodatek jakiegokolwiek słodzidła nie był potrzebny, gdyż naleśniki nie były wcale mdłe, czy bez smaku chociaż dla wielbicieli słodkiego pewnie będą za mało słodkie (możecie wówczas polać je miodem).
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki napoju migdałowego lub mleka
garść mielonych migdałów
1 łyżeczka otrąb wysokobłonnikowych
olej do smażenia
1 duże winne jabłko
mielone lub posiekane migdały
ew. miód do posłodzenia
Przygotowanie:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, jajko oraz napój migdałowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy mielone migdały oraz otręby i jeszcze raz mieszamy.
2. Jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki na wolnym ogniu, z obu stron, na złoto-brązowy kolor (można na odrobinie oleju).
4. Na połowie każdego z naleśników układamy tarte jabłko, posypujemy migdałami i ew. polewamy miodem, a następnie składamy w trójkąty.
5. Naleśniki można jeszcze podpiec na suchej patelni z obu stron na chrupiąco.
Wskazówki i uwagi:
Naleśniki smażymy na wolnym ogniu i przewracamy dopiero wtedy, kiedy boki zaczną odchodzić od brzegów patelni.
Nadesłał(a) Ervisha,
dnia: 2013-07-23 11:11:15.974
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.