puszka.pl - pysznie!

Migdałowe naleśniki z tartym jabłkiem

Delikatnie słodkie, migdałowe ciasto, chrupiące i winne migdałowo-jabłkowe nadzienie stworzyły bardzo smaczną kompozycję. I nawet dodatek jakiegokolwiek słodzidła nie był potrzebny, gdyż naleśniki nie były wcale mdłe, czy bez smaku chociaż dla wielbicieli słodkiego pewnie będą za mało słodkie (możecie wówczas polać je miodem).


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: 2 duże naleśniki

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
szczypta proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki napoju migdałowego lub mleka
garść mielonych migdałów
1 łyżeczka otrąb wysokobłonnikowych
olej do smażenia

1 duże winne jabłko
mielone lub posiekane migdały
ew. miód do posłodzenia

Przygotowanie:

1. Mąkę, proszek do pieczenia, jajko oraz napój migdałowy miksujemy na gładką masę. Dodajemy mielone migdały oraz otręby i jeszcze raz mieszamy.
2. Jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Rozgrzewamy patelnię, wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki na wolnym ogniu, z obu stron, na złoto-brązowy kolor (można na odrobinie oleju).
4. Na połowie każdego z naleśników układamy tarte jabłko, posypujemy migdałami i ew. polewamy miodem, a następnie składamy w trójkąty.
5. Naleśniki można jeszcze podpiec na suchej patelni z obu stron na chrupiąco.

Wskazówki i uwagi:

Naleśniki smażymy na wolnym ogniu i przewracamy dopiero wtedy, kiedy boki zaczną odchodzić od brzegów patelni.
Nadesłał(a) Ervisha, dnia: 2013-07-23 11:11:15.974
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: