farsz: 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 duże cebule
20 dag pieczarek
ew. 2 jaja na twardo albo kawałek tofu
zioła
sos sojowy
sos: zuchelek selera (korzenia)
cebula
czosnek
koncentrat/ przecier pomidorowy
sól lub sos sojowy
mąka razowa (lub zwykła) do zagęszczenia
bazylia
oregano
oliwa/olej do smażenia
Przygotowanie:
Obgotować oddzielone liście kapusty, żeby się nie łamały i dały zginać. Ściąć zgrubienia na płasko.
Kaszę, posiekaną i usmażoną na złoto cebulę, uduszone na oliwie pieczarki i (opcjonalnie) posiekane w kosteczkę jaja lub tofu zmieszać, doprawić ziołami i sosikiem sojowym.
Farszem powyższym wypełnić liście kapusty, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w piekarniku (aż zmięknie kapusta i się przegryzą składniki farszu... aaa tak gdzieś 30-40 minut).
Żeby zrobić do tego sosik trzeba: posiekać zuchelek selera (korzenia), cebulę, czosnek. Podsmażyć to na oliwie na złoto, zalać wodą, zaprawić koncentratem/ przecierem pomidorowym, dosolić (dostosować sojowo), zagęścić mąką razową, niech zawrze. Na koniec sypnąć bazylii i oregano.
Polewać gołąbki sosikiem i wcinać.
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: za "Kuchnią makrobiotyczną" B. Kowalewskiej z modyfikacjami