puszka.pl - pysznie!

Gołąbki z kaszy jaglanej i pieczarek w sosie pomidorowo-warzywnym

Można zrobić na dosyć ostro. Najlepsze z ziemniaczkami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

główka kapusty

farsz:
1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
2 duże cebule
20 dag pieczarek
ew. 2 jaja na twardo albo kawałek tofu
zioła
sos sojowy

sos:
zuchelek selera (korzenia)
cebula
czosnek
koncentrat/ przecier pomidorowy
sól lub sos sojowy
mąka razowa (lub zwykła) do zagęszczenia
bazylia
oregano

oliwa/olej do smażenia

Przygotowanie:

Obgotować oddzielone liście kapusty, żeby się nie łamały i dały zginać. Ściąć zgrubienia na płasko.

Kaszę, posiekaną i usmażoną na złoto cebulę, uduszone na oliwie pieczarki i (opcjonalnie) posiekane w kosteczkę jaja lub tofu zmieszać, doprawić ziołami i sosikiem sojowym.

Farszem powyższym wypełnić liście kapusty, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i upiec w piekarniku (aż zmięknie kapusta i się przegryzą składniki farszu... aaa tak gdzieś 30-40 minut).

Żeby zrobić do tego sosik trzeba: posiekać zuchelek selera (korzenia), cebulę, czosnek. Podsmażyć to na oliwie na złoto, zalać wodą, zaprawić koncentratem/ przecierem pomidorowym, dosolić (dostosować sojowo), zagęścić mąką razową, niech zawrze. Na koniec sypnąć bazylii i oregano.
Polewać gołąbki sosikiem i wcinać.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-07-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: za "Kuchnią makrobiotyczną" B. Kowalewskiej z modyfikacjami

Twoje zapiski: