inne: dżem borówkowy
2 szklanki borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Miksujemy składniki na ciasto. Jeżeli jest za gęste, dodajemy odrobinę wody lub więcej mleka. Na patelni rozprowadzamy ręcznikiem papierowym niewielką ilość oleju - tylko tyle aby patelnia się błyszczała. Smażymy grubsze naleśniki - potrwa to chwilę dłużej, także uzbrójmy się w cierpliwość. Naleśniki odkładamy do wystygnięcia, powinno ich być ok. 10-15, zależy od grubości.
Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Użyłam mniejszej ilości mleka (ryżowe waniliowe, dlatego kolor budyniu na zdjęciach jest żółty, a nie kremowy), żeby budyń był gęstszy.
Każdego naleśnika smarujemy 2-3 łyżkami budyniu, czekamy aż przestygnie, następnie przykładamy kolejnym i powtarzamy czynność aż skończą się naleśniki. Co parę sztuk, na przykład 5, naleśnika smarujemy łyżką dżemu borówkowego zamiast budyniu. Należy pamiętać, żeby zostawić ok. 1 cm wolnego od krawędzi placka.
Na wierzch nakładamy więcej budyniu, tak 4-5 łyżek, nakładamy również na boki i ładnie układamy borówki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.