puszka.pl - pysznie!

Muffiny gruszkowo-orzechowe

Jesienne muffiny z przyprawami korzennymi. Można je przygotować z gruszek świeżych lub takich ze słoika/puszki. Muffiny wychodzą wilgotne i bardzo słodkie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 8 dużych muffinów

ok. 3-4 gruszek
1/2 banana
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego (lub zalewy z gruszek lub wody)

1/2 szklanki orzechów włoskich
2 1/3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

Gruszki pokroić na niewielkie kawałki, banana zgnieść widelcem. Wymieszać wszystkie mokre składniki.

Posiekać orzechy (nie musi być bardzo drobno). Osobno wymieszać suche składniki. Szybko i niezbyt dokładnie wymieszać suche i mokre składniki. Przełożyć ciasto do foremek, tak aby zajmowało 3/4 ich wysokości.

Piec ok. 35 min. w 200'C (w zależności od rzeczywistej mocy piekarnika) do przyrumienienia muffinów i suchego patyczka.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli nie mamy pod ręką mleka roślinnego, można je zastąpić analogiczną ilością zalewy z gruszek, ewentualnie odrobiną wody. Nie zrobi to większej różnicy.
Nadesłał(a) Sowa90, dnia: Aug 12, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: