Jesienne muffiny z przyprawami korzennymi. Można je przygotować z gruszek świeżych lub takich ze słoika/puszki. Muffiny wychodzą wilgotne i bardzo słodkie.
Gruszki pokroić na niewielkie kawałki, banana zgnieść widelcem. Wymieszać wszystkie mokre składniki.
Posiekać orzechy (nie musi być bardzo drobno). Osobno wymieszać suche składniki. Szybko i niezbyt dokładnie wymieszać suche i mokre składniki. Przełożyć ciasto do foremek, tak aby zajmowało 3/4 ich wysokości.
Piec ok. 35 min. w 200'C (w zależności od rzeczywistej mocy piekarnika) do przyrumienienia muffinów i suchego patyczka.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli nie mamy pod ręką mleka roślinnego, można je zastąpić analogiczną ilością zalewy z gruszek, ewentualnie odrobiną wody. Nie zrobi to większej różnicy.
Nadesłał(a) Sowa90,
dnia: 2013-08-12 12:33:56.88
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.