puszka.pl - pysznie!

Sałatka z soczewicą z patelni

Zdrowa i smaczna :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: 4

puszka soczewicy (lub szklanka ugotowanej zielonej)
papryka
cebula
pomidorki cherry
oliwki zielone
bryndza lub feta
2-3 ząbki czosnku
sól
kumin
inne przyprawy, np. papryczka chilli, przyprawy orientalne
olej do smażenia
+ ew. jogurt grecki

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulkę i papryki (ja kroję w kosteczkę malutką). Dorzucamy przekrojone na pół pomidorki cherry, oliwki (u mnie zielone, bo ser jest słony) i bryndzę. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy jak lubimy (kumin obowiązkowo).

Soczewicę odsączamy i wrzucamy do miski. Czekamy jak puszczony sok z pomidorów trochę odparuję, żeby nie wyszła nam papka. Jeżeli ma się czas to warto poczekać aż ostygnie i dopiero wtedy dorzucić do soczewicy. Jak nie, to może być też na gorąco :)

Wskazówki i uwagi:

Sałatka może nie jest zbyt "ładna", ale smakuje znakomicie. Jeżeli ktoś nie lubi bryndzy, to jadłam ją również z serem feta. Chodzi o to, żeby był słony:)
Nadesłał(a) Dzik, dnia: Jul 11, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: