puszka.pl - pysznie!

Kotlety jaglano - marchewkowe z curry


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2 średnie marchewki
siemię lniane - 1 łyżeczka
otręby, kasza manna lub bułka tarta (zagęszczenie)
cebula
przyprawy: sól, pieprz, kolendra, kurkuma, papryka (albo gotowa mieszanka curry), cukier

Przygotowanie:

1. Szklankę kaszy gotujemy w 1,5-2 szklankach wody (do gotowania dodajemy szczyptę soli i kilka kropel oleju, warto też wcześniej przelać kaszę wrzątkiem - wtedy nie powinna mieć gorzkiego posmaku).

2. Marchewki gotujemy z odrobiną cukru i miksujemy na puree, dodajemy 1/4 szklanki otrąb owsianych i 1-2 ząbki czosnku.

3. Kaszę mieszamy z marchewkowym puree i kiedy cała mikstura jest ciepła dodajemy łyżeczkę siemienia lnianego.

4. Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, papryką, kurkumą odrobiną cynamonu (albo jak komuś wygodniej to gotową przyprawą curry).

5. Dodajemy ze 4 łyżki kaszy manny (bułki tartej) i czekamy aż całość wystygnie.

6. Lepimy kotlety i albo od razu wrzucamy na głęboki tłuszcz, a jeżeli masa jest trochę za lepka to jeszcze obtaczamy w bułce.

Wskazówki i uwagi:

Do marchewkowego purre dodałam jeszcze podsmażoną cebulę, ale to nie jest konieczne :)
Nadesłał(a) lubiesoje, dnia: Jun 8, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: