Placki z ciecierzycy - wersja bazowa (bezglutenowe, sycące)
Mimo że autorka przepisu zrobiła je na słono, ja się uparłam na słodką wersję z musem truskawkowym. Niestety bez wprowadzenia zmian do przepisu bazowego, raczej na słodko smakować nie będą (na szczęście są sposoby, jak np. wysmarowanie placków syropem klonowym ;)
2 szklanki mąki z ciecierzycy
2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju + olej do smażenia
szczypta soli
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mieszamy mleko sojowe z octem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia.
Wskazówki i uwagi:
Po paru(nastu) minutach ciasto na placki może nam zgęstnieć, więc można dodać wtedy jeszcze mleka sojowego.