puszka.pl - pysznie!

Zupa - krem cebulowa z ciecierzycą i kuminem

Pyszna i sycącą, o orientalnym posmaku :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg cebuli
2-3 ziemniaki
0,5 litra bulionu (może być z kostki)
łyżeczka kuminu
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz
łyżka oleju

ciecierzyca* - 1 lub 2 szklanki

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy kumin i smażymy przez minutę, często mieszając. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i cały czas mieszając smażymy na dużym ogniu, aż się skarmelizuje (ok. 15 minut). Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiając do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Do gotowego kremu dodajemy ciecierzycę i podajemy.

Można posypać posiekaną kolendrą, natką pietruszki lub uprażonymi pestkami np. dyni.

Wskazówki i uwagi:

* Ciecierzyca może być ugotowana wcześniej lub z puszki. Ważne, żeby była miękka.
Nadesłał(a) majczi, dnia: Jun 5, 2013
Źródło/autor przepisu: ja

Twoje zapiski: