puszka.pl - pysznie!

Banoffee pie

Wegańska wersja popularnego ciasta.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1 łyżka syropu z agawy
1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego

masa "krówkowa":
1/2 litra mleka sojowego
250 g cukru
laska wanilii

wierzch:
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
2 banany
kilka kostek gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy i formujemy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie zabieramy się za toffi, którym będzie kajmak - masa "krówkowa" - zobacz przepis.

Masę wykonujemy tak, jak w przepisie, z tym, że nie dodawałam na koniec łyżki oleju. Gotowanie masy chwilę potrwa, mnie zajęło to prawie 2 godziny.

Na ostudzony spód wylewamy kajmak i układamy pokrojone w plasterki banany. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Mleko kokosowe - tylko stałą część ubijamy w mikserze, musi być bardzo dobrze schłodzone. Mleko umieszczamy na wierzchu ciasta, posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast piec spód, można go zrobić z połączenia ciastek i wegańskiej margaryny.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-06-05 20:25:00.872
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/06/weganskie-banoffee-pie.html

Twoje zapiski: