puszka.pl - pysznie!

Wuzetka

Pyszna i lekka.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: tortownica 21-25 cm średnicy

biszkopt:
2 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki kakao
1/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka ekstraktu z wanilii

krem:
2 puszki mleka kokosowego po 400 ml (mocno schłodzone)
3-4 łyżki cukru pudru

+ 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik ustawiamy na 180 st. C. W misce łączymy suche składniki ciasta, dodajemy mokre i dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w nasmarowanej olejem tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.

Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na pół i ścinamy wierzch na płasko.

Bardzo mocno schłodzone mleka kokosowe (tylko stałą część) ubijamy w mikserze. Stopniowo dodajemy cukier puder.

Na spód biszkopta nakładamy większą część bitej śmietany i delikatnie nakładamy na to drugi biszkopt. Na wierzch ląduje reszta bitej śmietany.

Wuzetkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Po wyjęciu, przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-06-12 23:26:07.837
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: