puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z mieszanki strączkowych z ryżem i płatkami owsianymi

(tu mieszanka: fasola jaś, czerwona, mung oraz zielony suszony groszek i soczewica czerwona - taki pomysł na końcówki w zapasach)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka mieszanki strączkowców, fasolek i groszków (namoczonych przez noc)
1/2 szklanki ryżu
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżka przyprawy warzywnej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka
mąka razowa lub bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować fasolki i groszki. Ugotować ryż. Ugotowane zmielić.

Płatki owsiane zalać wrzątkiem wraz z przyprawą warzywną do wysokości płatków. Kiedy zmiękną, połączyć z masą. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na 30 min., po czym formować kotleciki, otoczyć w mące razowej lub bułce tartej. Smażyć na oleju.
Nadesłał(a) zamiast notesu, dnia: Jul 1, 2013
Źródło/autor przepisu: http://zamiastnotesu.blogspot.com/2013/03/kotleciki-z-mieszanki-straczkowcow.html

Twoje zapiski: