puszka.pl - pysznie!

Babeczki marchewkowe z kremem 'serowym'

Babeczki marchewkowe są dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Wilgotne, obłędnie pachnące cynamonem z delikatnym kremem znajdą wielu amatorów ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonej wanilii
1/2 łyżeczki soli
1 szklanki nierafinowanego cukru
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mleka roślinnego
2-3 szklanki startych marchewek (na małych oczkach)
1 łyżka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)

krem:
ok. 120 g tofu
2 łyżki wegańskiej margaryny (najlepiej twardej, coś w rodzaju Planty, przeważnie są na bazie oleju palmowego)
2 szklanki cukru-pudru

Przygotowanie:

Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko do miski po czym dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, wanilię i sól. Wcześniej startą marchewkę odciskamy z wody, wrzucamy do blendera i miksujemy przez chwilę, by kawałki były drobniejsze (nie miksujemy na pastę!) po czym wraz z cukrem, mlekiem, olejem i sokiem z cytryny przekładamy do drugiej miski i mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi i otrzymaną masę przekładamy do foremek. Babeczki pieczemy przez ok. 20-25 minut w 175 st. C.

Krem: tofu wraz z masłem roślinnym i cukrem-pudrem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Krem nakładamy na wcześniej przestudzone babeczki.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-05-05 14:46:38.566
Źródło/autor przepisu: The Sweetest Vegan (www.thesweetestvegan.com)

Twoje zapiski: