1 szklanka mleka sojowego lub innego roślinnego
1/2 kostki tofu (90 g)
1 szklanka mąki razowej
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
cynamon
olej
Przygotowanie:
Do dużej miski wlewamy mleko, dodajemy starte lub dobrze rozgniecione widelcem tofu. Następnie dodajemy sok z cytryny, syrop z agawy, mąkę, mannę, sól i małą łyżeczkę cynamonu. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką lub za pomocą miksera.
Na patelni rozprowadzamy niewielką ilość oleju za pomocą ręcznika papierowego. Dużą łyżką nakładamy placuszki, smażymy aż będą rumiane.
Wskazówki i uwagi:
Jemy z owocami, dżemem, puddingiem sojowym lub masłem orzechowym. A najlepiej z wszystkim na raz :)