puszka.pl - pysznie!

Grzybowa potrawka (gulasz) z kaszą gryczaną i soczewicą

Smaczna, naprawdę syta i bardzo pożywna potrawa. Po gotowaniu sojowych został mi wywar, miała być zupa, ale nieoczekiwanie moja spiżarka poszerzyła się o kasze i strączkowe i wyszła potrawka :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

bulion wegański
garść suszonych grzybów
kasza gryczana
soczewica czerwona
ziemniaki
marchewka
pietruszka
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i co tam lubicie

Ilości zależne od upodobań oraz jak dużo chcecie ugotować.

Przygotowanie:

PRZEPIS NA LITROWY GARNEK: Do bulionu wegańskiego wrzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i ziemniaki pokrojone w większą kostkę, dorzucamy suszone grzyby i przyprawy. Gdy grzyby i warzywa trochę zmiękną dorzucamy kaszę gryczaną (ja chciałam dodać tylko trochę, lecz sypnęło mi się ok. szklanki) i soczewicę czerwoną (ok. pół szklanki). Całość niech się gotuje, aż wszystkie składniki będą miękkie, a kasza napęcznieje, wskutek czego miast zupy otrzymujemy gęstą potrawkę.

Dla osób bez ograniczenia diety:
Dla smaku dodałam również dwie łyżki masełka, łyżeczkę miodu i trzy łyżki śmietany.

Na talerzu śmiało posypujemy pietruszką.

Wskazówki i uwagi:

Potrawa jest niesamowicie syta, także uważajcie. Ja zjadłam dwie miseczki i teraz nie mogę chodzić ;p
Nadesłał(a) hauadaj, dnia: Apr 20, 2013
Źródło/autor przepisu: Hauadaj

Twoje zapiski: