puszka.pl - pysznie!

Tarta kokosowa

Bardzo prosta w przygotowaniu tarta, idealna dla miłośników i miłośniczek kokosa :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki syropu z agawy
woda (jeżeli ciasto jest za kruche)
aromat migdałowy

krem:
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
3 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki wiórków kokosowych
płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy i formujemy w kulkę. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto umieszczamy w natłuszczonej formie. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C

Po ostudzeniu ciasta bierzemy się za krem. Miksujemy przez kilka minut mleko kokosowe, dodając stopniowo cukier puder. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe. Masę przekładamy na wystudzone ciasto, posypujemy płatkami migdałów i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-04-09 21:47:48.426
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/04/tarta-kokosowa.html

Twoje zapiski: