Krokiety pęczakowo-grzybowe
Niedrogie, bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Krokiety smakują wyśmienicie z gęstym, aromatycznym sosem grzybowym.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
10 krokietów
1 szklanka pęczaku
1 łyżka masła/ margaryny wege
spora garść suszonych grzybów
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka (wg życzenia)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej trzy godziny. Po tym czasie odcedź.
Suszone grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na namoczenia, po czym gotuj do miękkości (około pół godziny), odcedź i drobno pokrój.
Zagotuj 3 szklanki wody, dodaj łyżkę masła i pół łyżeczki soli. Wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia wody - około 20 minut. Wyłącz gaz, garnek przykryj i zostaw do przestygnięcia.
W tym czasie pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Jajka rozbij do miseczki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj czosnek i pokrojone ugotowane wcześniej grzyby. Połącz je z przestudzoną kaszą, dodaj natkę pietruszki, przypraw solą i pieprzem. Dodaj jajka i całość dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj 10 równej wielkości płaskich krokietów, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Smakują najlepiej z sosem grzybowym i pikantną surówką.
Wskazówki i uwagi:
Pęczak rulez! ;)
Twoje zapiski: