puszka.pl - pysznie!

Curry z dynią i jabłkiem

Pyszne, szybkie, jednogarnkowe curry ze składników, które bez problemów znajdziemy w polskich sklepach. W sezonie używam świeżej dyni, w innych miesiącach mrożonej - za każdym razem wychodzi tak samo smaczne :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4

- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 800 g dyni, pokrojonej w kostkę (*)
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę (*)
- 2 średnie jabłka, pokrojone w kostkę(*)
- ok. 2-3 cm kawałek startego imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry (**)
- 2 listki laurowe
- ok. 300 ml bulionu warzywnego (***)
- 50 g rodzynek
- sól, pieprz i np. suszone chili do smaku
- łyżka oleju

Przygotowanie:

W garnku, na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, aż nabierze złocistego koloru. Dodajemy czosnek, dynię, ziemniaki, jabłko oraz curry, imbir i listki laurowe. Mieszamy i dusimy przez minutę.
Całość zalewamy bulionem warzywnym, przyprawiamy do smaku, dodajemy rodzynki.

Gotujemy, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut (aż warzywa zmiękną).

Wskazówki i uwagi:

Świetnie smakuje z ryżem i kaszami.

Curry nieco zmodyfikowałam i taka wersja smakuje mi najbardziej. Poniżej zamieszczam ilości podane w oryginalnym przepisie:
(*) 500g dyni
(*) 800 g ziemniaków
(*) 1 średnie jabłko
(**) 2 łyżeczki pasty curry
(**) łyżeczka szafranu
(***) 500 ml wody i kostka warzywna - jednak tu trzeba mieć na uwadze to, że curry wyjdzie mniej 'treściwe'.
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-04-26 21:13:05.606
Źródło/autor przepisu: GoodFood Magazine - Wegetariańskie dania; 101 sprawdzonych przepisów (wyd. Oficyna IMBIR)

Twoje zapiski: