puszka.pl - pysznie!

Wegańskie jajka bezglutenowe

Znalazłam na zagranicznym portalu przepis na wegańskie jajka. Jakież było moje zdziwienie, gdy jedząc to oszukane żółtko, naprawdę poczułam smak żółtka z jaja kurzego :)
Nie miałam zbyt dużych foremek (użyłam tacki stołowej na jajka), więc moje wyszły bardzo malutkie, ale jeśli komuś uda się zdobyć/zrobić większą formę, to to może być hit świątecznego stołu :)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 12 małych połówek

200 ml 'mleka' ryżowego lub sojowego
1 płaska łyżeczka agaru
50 g miękkiego tofu (polecam czosnkowe)
majonez wegański
kurkuma
sól

Przygotowanie:

Zagotowujemy 'mleko' z łyżeczką agaru. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia, przyprawiamy, po czym wypełniamy foremki.

W miseczce ugniatamy tofu z majonezem i kurkumą (ilość wedle uznania).

Gdy białka już stężeją, przekładamy je do stołowego naczynia i kładziemy na nie uformowane z pasty żółtka (można artystycznie wycisnąć przez końcówkę do wyciskania kremów).
Nadesłał(a) Chelonia, dnia: 2013-03-27 05:45:31.928
Źródło/autor przepisu: http://lagustasluscious.wordpress.com/

Twoje zapiski: