puszka.pl - pysznie!

Cebulowy hummus

Najsmaczniejsze na grzankach razem z warzywkami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciecierzyca (ziarna)
zmielony sezam (1/3 ilości ugotowanej ciecierzycy) lub ew. gotowe tahini
drobno posiekana lub starta na tarce cebula (tyle samo co sezamu)
sok z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć i ugotować w małej ilości wody.

zmiksować ciecierzycę z sezamem na pastę w miarę potrzeby dodając wodę z gotowania cieciorki, dodać cebulę, wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

w wersji oryginalnej - bliskowschodniej - występuje czosnek zamiast cebuli, ale my niezbyt się czujemy po surowym czosnku
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2000-12-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: tradycja zmodyfikowana przez wojmata

Twoje zapiski: