puszka.pl - pysznie!

Daikon gari - biała rzodkiew a'la imbir gari (dodatek do sushi)

Imbir gari był zbyt mocny, zbyt ostry dla większości moich gości. Kiedyś przyszło mi na myśl, że plasterki rzodkwi zamarynowane w zalewie z imbiru mogą go zastąpić. Patent sprawdził się znakomicie :) więc poszłam za ciosem i wykombinowałam własną zalewę, której używam, kiedy nie mam tej z imbiru. Oczywiście rzodkiew nie jest tak giętka jak imbir, ale smakuje świetnie.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: słoiczek 200 ml

mały daikon (rzodkiew japońska, biała rzodkiew) lub resztki pozostałe z robienia sushi z marynowaną rzodkwią

zalewa z imbiru gari lub własnoręcznie przygotowana:
2 łyżeczki startego imbiru (ok. 2 cm korzenia)
6 płaskich łyżeczek cukru
ok. 1/4 łyżeczki soli
1/4 szkl. gorącej wody
1/4 szkl. octu ryżowego

Przygotowanie:

Imbir obieramy ze skórki (najlepiej oskrobać go łyżeczką - brzmi dziwnie, ale to naprawdę najwygodniejszy i najbardziej ekonomiczny sposób) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukier i sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy starty imbir, a najlepiej sok z niego wyciśnięty. Mieszamy z octem ryżowym.

Rzodkiew siekamy w jak najcieńsze, wręcz półprzezroczyste plasterki. Upychamy w słoiczku i zalewamy przygotowaną zalewą tak, żeby był cały zakryty. Odstawiamy do lodówki na minimum kilka dni.

Wskazówki i uwagi:

Nadaje się do spożycia przez kilka tygodni - powiedzmy miesiąc.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Mar 23, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: