puszka.pl - pysznie!

Paszteciki kruche z soczewicą i papryką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
3 szklanki mąki
160 g wegańskiej margaryny
2/3 szklanki piwa
łyżeczka soli

farsz:
2-3 cebule
czerwona papryka
350 g czerwonej soczewicy
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz cayenne
sos sojowy

Przygotowanie:

Posiekane cebule zeszklić na oliwie w garnku. Wsypać przyprawy, a po chwili dodać soczewicę. Przesmażyć przez moment, a potem dodać trochę wrzątku tak, aby soczewica pęczniała. Dodać posiekaną w kostkę paprykę. Następnie dodawać stopniowo wrzątek pamiętając, że farsz ma być gęsty. Doprawić sosem sojowym. Wyłączyć ogień, gdy soczewica jest miękka. Do garnka dodać posiekaną natkę i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto na pierogi przygotować wcześniej, lub później lub zaprosić pomocnika, który zrobi je jak my będziemy robić farsz.

Posiekać margarynę z 2,5 szklankami mąki i solą, dodać większość piwa i jak najszybciej zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde - dolać piwa, jeśli za miękkie - mąki. Odstawić na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować. Wycinać kwadraty o boku ok. 8 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać jak kopertę. Każdy pasztecik posmarować oliwą lub olejem. Piec na papierze w 200 st. C ok. 10 minut.

Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Nie trzeba się obawiać piwa - alkohol wyparuje w trakcie pieczenia.
Nadesłał(a) QspolecznaLodz, dnia: 2013-03-22 17:59:31.118
Źródło/autor przepisu: Łódzka Kuchnia Społeczna 17.03.2013

Twoje zapiski: