puszka.pl - pysznie!

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczonymi warzywami

To kolejny sposób na wykorzystanie bardzo zdrowej kaszy jaglanej, która świetnie odkwasza organizm, a także zawiera krzemionkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 4-6 porcji

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki bulionu jarzynowego w proszku
2 marchewki
2 pietruszki
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
kawałek dyni, ok. 250-300 g
4 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki

na sos:
3 łyżki oleju/oliwy
1 łyżka soku z cytryny
opcjonalnie 1 łyżka syropu klonowego/ z agawy
wędzona lub zwykła sól
świeżo zmielony pieprz
nieco wędzonej papryki

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy warzywa: piekarnik nagrzewamy do 210 st. C. Przygotowujemy dwa naczynia do zapiekania (jedno z pokrywką) takiej wielkości, aby obydwa zmieściły w piekarniku razem.
Dynię obieramy obieraczką, kroimy na niezbyt duże kawałki. Przekładamy ją do naczynia bez przykrycia, wlewamy 2 łyżki oleju, dobrze mieszamy. Pozostałe warzywa obieramy, myjemy, dobrze osuszamy, kroimy je na cienkie paseczki. Cebulę obieramy, kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy, dodajemy do warzyw. Wszystkie przekładamy do naczynia z przykrywką, wlewamy 2 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Przykrywamy naczynie. Naczynia wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20-25 minut aż warzywa będą miękkie. Studzimy.

Kaszę jaglaną wykładamy na gęste sito, przelewamy wrzątkiem, aby kasza straciła ewentualną goryczkę. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą w proporcji 1:2, dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywany, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Odcedzamy, jeżeli pozostał jakikolwiek płyn.

Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy upieczone ząbki czosnku, rozcieramy dokładnie aż zupełnie połączy się z sosem. Jeżeli sos będzie miał zbyt gorzki smak, można dodać syropu klonowego/z agawy.

Ciepłą kaszą mieszamy dokładnie z sosem i drobno posiekaną natką pietruszki. Kaszę mieszamy z upieczonymi warzywami, podajemy. Polecam!

Wskazówki i uwagi:

Wędzona sól pochodzi z wybrzeży Kadyksu i niesie ze sobą smak Oceanu Atlantyckiego. Jest wędzona przy użyciu różnych rodzajów drewna, głównie dębowego. Zabieg ten uzupełnienia klasyczną słoność o lekki posmak i intensywny aromat wędzenia.
Nadesłał(a) zielenina_blog, dnia: 2013-03-13 19:59:34.703
Źródło/autor przepisu: http://zielenina.blogspot.com/2013/03/przepyszna-saatka-z-kaszy-jaglanej-z.html

Twoje zapiski: