puszka.pl - pysznie!

Wegańskie sajgonki z sosem cukiniowym

Chrupiące sajgonki z brązowym ryżem. Pycha! :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 10

składniki nadzienia:
2 torebki brązowego ryżu
2 marchewki
6 pieczarek średniej wielkości
1 pietruszka
1/4 średniego selera
1 mała cebula
pieprz cayenne
pieprz
sól
oliwa tłoczna do smażenia

składniki sosu:
1 cukinia
1 ząbek czosnku
tymianek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obieramy ze skórki i wszystkie ścieramy na tarce o grubych oczkach (cebulę po prostu drobno kroimy) po czym podsmażamy na patelni. Gdy warzywa zmiękną dodajemy ugotowany wcześniej ryż - całość jeszcze chwilę podsmażamy.

Zwilżamy papier ryżowy i zawijamy z dwoma łyżkami farszu (u mnie wyszło 10 sajgonek).

Gotowe sajgonki pieczemy w piekarniku przez 20 minut (umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie polewamy każdą sajgonkę oliwą tłoczną).

Cukinię gotujemy do miękkości i blendujemy z czosnkiem i przyprawami. Gotowe sajgonki polewamy jeszcze na talerzu sosem sojowym (bez cukru).

Smacznego - obiad gotowy :)
Nadesłał(a) Rudzia916, dnia: 2013-03-10 23:39:39.666
Źródło/autor przepisu: http://candidowakuchnia.blogspot.com/2013/03/weganskie-sajgonki-z-sosem-cukiniowym.html

Twoje zapiski: