puszka.pl - pysznie!

Ptasie mleczko

Wegańska wersja ptasiego mleczka.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 30 sztuk

1 puszka mleka kokosowego
1/2 szklanki cukru pudru*
2 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki agaru
1 łyżka mleka sojowego w proszku (opcjonalnie)
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

W garnku podgotowujemy mleko kokosowe, dodajemy cukier puder, mleko sojowe w proszku oraz aromat waniliowy i energicznie mieszamy trzepaczką. Na samym końcu dodajemy agar. Jak wszystko ładnie się połączy, wlewamy masę do prostokątnego, niedużego naczynia. Wysokość masy powinna wynosić ok. 1,5 cm – tyle ile „prawdziwe” ptasie mleczko. Po przestygnięciu, wkładamy masę do lodówki na kilka godzin. Jak już ładnie zastygnie, kroimy ją na prostokąty. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnku lub kąpieli wodnej i każdą kostkę z osobna zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Mnie to się nie udało, ale warto próbować :)
Ptasie mleczko najlepiej jest ułożyć na czymś płaskim i twardym, np. na plastikowej desce pokrytej folią aluminiową, następnie wkładamy je do lodówki na minimum godzinę.

Wskazówki i uwagi:

* Dla niektórych osób cukru może być za dużo, także radzę go dodawać stopniowo i próbować :)
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-02-27 18:57:58.899
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/02/weganskie-ptasie-mleczko.html

Twoje zapiski: