puszka.pl - pysznie!

Zupa pomidorowo-kukurydziana

Zupa, jak to z zupami często bywa, jest niezwykle szybka i prosta w wykonaniu. Bardzo aromatyczna, sycąca i kolorowa, dla fanów pomidorowej, jak i tych, którym wersja tradycyjna już się nieco znudziła :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 2-3

- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula (pokrojona w kostkę)
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 czerwona lub żółta papryka (pokrojona w kostkę)
- 2 duże, pokrojone w kostkę pomidory (lub 1 puszka krojonych)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g odsączonej kukurydzy z puszki
- garść oregano
- 1 łyżeczka kolendry
- sól i pieprz
- natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku, na oliwie, podsmażamy cebulę, zalewamy bulionem i gotujemy chwilę. Następnie dodajemy paprykę, pomidory, koncentrat, kukurydzę, kolendrę i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy i gotujemy jakieś 10min aż smaki się przenikną.

Nalewamy do miseczek i jeśli lubimy, posypujemy na wierzchu natką pietruszki. Smacznego! :)
Nadesłał(a) Olexy, dnia: 2013-02-25 20:55:48.4
Źródło/autor przepisu: Zmodyfikowany przepis "Zupy kurczakowo-kukurydzianej" z książki pt."Kuchnia Dietetyczna" wyd. Olesiejuk

Twoje zapiski: