puszka.pl - pysznie!

Ciasto czekoladowo - bananowe

Mocno czekoladowe ciasto przekładane bananami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
2 duże łyżki kakao
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
5 dojrzałych bananów

Przygotowanie:

Czekoladę kroimy w drobne kosteczki na ok. 0,5 cm x 0,5 cm. W dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy mleko sojowe, olej, aromat i czekoladę. 2 banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Pozostałe 3 banany kroimy na plasterki.

Do wysmarowanej olejem tortownicy wlewamy połowę ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Na to kładziemy pokrojone w plasterki banany, lekko dociskamy. Wlewamy drugą połowę ciasta i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.

Wskazówki i uwagi:

Z podanych składników wychodzi ciasto na niedużą tortownicę.
Nadesłał(a) Nula, dnia: 2013-02-16 13:45:05.248
Źródło/autor przepisu: http://weg-anka.blogspot.com/2013/02/ciasto-czekoladowo-bananowe.html

Twoje zapiski: