pieczarki - około 9-11 sztuk, raczej dużych
cebula zwykła, biała, czerwona - po jednej sztuce
soczewica zielona - 1 szklanka
ryż brązowy - 1 szklanka
płatki owsiane i siemię lniane jako sklejacz
sól, pieprz do smaku
trochę sosu sojowego
Przygotowanie:
Pieczarki i cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Wiadomo, mają być miękkie i się skurczyć. Dolewamy trochę sosu sojowego. Soczewicę gotujemy ok. pół godziny w 1,5 szklanki wody, soczewica ładnie wchłonie wodę. Ryż brązowy wrzucamy do 2 szklanek wrzącej wody, gotujemy około 23 min i odstawiamy pod przykryciem na około 9 min aż wchłonie wodę. Wszystko razem przekładamy do miski i blendujemy, w trakcie dodając sól i pieprz do smaku. Dorzucamy zmielone płatki owsiane i siemię, tyle ile trzeba. Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce tartej i do lodówki przed smażeniem, wtedy są jeszcze bardziej stałe.
Następnie sprzątamy po sobie i myjemy naczynia ;)
Wskazówki i uwagi:
Przyprawy oczywiście można dodać wedle uznania, ale mi jakoś pasował pieprz. Płatków było więcej niż siemienia.
Nadesłał(a) marcinS,
dnia: 2013-02-11 21:11:19.628
Źródło/autor przepisu: Marcin Skowroński