puszka.pl - pysznie!

Kotlety ze strączkowców à la Gregorikos

Kotlety moim zdaniem przebajeczne w smaku. Chciałem bez jajka, ale się rozpadały, więc dodałem (nie szukając już rozwiązania wegańskiego).


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: Wyszło mi ze 36 sztuk

szklanka ciecierzycy
szlanka czerwonej fasoli
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
2 nieduże cebule
10 orzechów włoskich
10 orzechów laskowych
1 torebka (100 g) białego ryżu
1,5 łyżeczki garam masala
1,5 łyżki siemienia lnianego
papryka ostra
1 łyżka bazylii suszonej
1,5 łyżki majeranku
1 łyżka suszonej pietruszki
1 łyżka suszonego koperku
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki płatków owianych
1 jajko
olej lub oliwa do smażenia (ja wybrałem rzepakowy)

Przygotowanie:

Gotujemy ciecierzycę, czerwoną fasolę i soczewicę (szczegóły w Gotowanie strączkowych), cebule kroimy drobno, orzechy po wyjęciu z łupin moczymy (ja moczyłem chyba 2 godziny, ale to za krótko, by skórka ładnie sama odchodziła, ale już było łatwiej). Gotujemy także torebkę ryżu.

Łączymy ugotowane składniki w jednej misce, dodajemy cebule, orzechy, garam masalę, siemię lniane, paprykę ostrą,
bazylię, majeranek, pietruszkę i koperek. Blendujemy.
Dodajemy bułkę tartą, płatki owsiane i jajko i mieszamy z masą. Czekamy około pół godziny, by sypkie składniki wchłonęły pozostałą wilgoć.

Rozgrzewamy olej lub oliwę i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z masy po czym spłaszczamy na kotlety. Smażymy na brązowo.
Smacznego!
Nadesłał(a) Gregorikos, dnia: Feb 10, 2013
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: