Gotujemy ciecierzycę, czerwoną fasolę i soczewicę (szczegóły w
Gotowanie strączkowych), cebule kroimy drobno, orzechy po wyjęciu z łupin moczymy (ja moczyłem chyba 2 godziny, ale to za krótko, by skórka ładnie sama odchodziła, ale już było łatwiej). Gotujemy także torebkę ryżu.
Łączymy ugotowane składniki w jednej misce, dodajemy cebule, orzechy, garam masalę, siemię lniane, paprykę ostrą,
bazylię, majeranek, pietruszkę i koperek. Blendujemy.
Dodajemy bułkę tartą, płatki owsiane i jajko i mieszamy z masą. Czekamy około pół godziny, by sypkie składniki wchłonęły pozostałą wilgoć.
Rozgrzewamy olej lub oliwę i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki z masy po czym spłaszczamy na kotlety. Smażymy na brązowo.
Smacznego!