Dieta bez mleka krowiego nie jest dietą łatwą, zwłaszcza gdy przez wiele lat mleko to się spożywało, ale z czasem okazuje się, że jest wiele alternatyw, czasem znacznie smaczniejszych, niż mleko zwierzęcego pochodzenia. Jednym z dobrych przykładów jest mleko kokosowe, które nie dość, że jest smaczne i zdrowe, to jeszcze można zrobić je domowym sposobem i za dużo mniejsze pieniądze, niż w przypadku kupowania mleka gotowego :)
Wcześniej ugotowaną wodę podgrzewamy w garnku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy wodę do blendera, wsypujemy wiórki i miksujemy na najwyższych obrotach kilka minut.
Kładziemy na sitko tiul lub gazę i przelewamy mleko do szklanej butelki. Na końcu mocno wyciskamy wiórki (zawsze sporo mleka zostaje w tej pulpie).
Wskazówki i uwagi:
Parzymy dobrą kawę lub robimy kakao, dosładzamy i przyprawiamy wg uznania (świetnie sprawdza się tu wanilia czy kardamon), dodajemy naszego mleka kokosowego i cieszymy się świetnym smakiem! I oczywiście tym, że znów zadbaliśmy o swoje zdrowie :)
Mleko przechowujemy w lodówce do 2-3 dni. Proces oddzielania się mleka od wody jest naturalny. Trzeba więc trochę poshake'ować butelką, zanim się będzie zeń mleko nalewało :)